Waar vind ik oplaadpunten voor mijn elektrische auto?

Autodiscounts

Waar vind ik oplaadpunten voor mijn elektrische auto?

Ook al bestaat de elektrische auto al meer dan 150 jaar, de laatste jaren is die pas echt populair geworden. Met name kwam dit door de opkomst van Tesla Motors, dat sinds 2010 op grotere schaal elektrische sportwagens begon te verkopen. Rond 2010 hebben veel andere grote automerken ook hun eerste elektrische auto op de markt gebracht, en momenteel hebben vrijwel alle automerken een elektrische wagen in ontwikkeling. Vandaag de dag zijn er legio elektrische auto’s beschikbaar die meer en meer worden gebruikt. Misschien dat u ook enthousiast bent geworden over deze ontwikkeling en al zelf een elektrische of hybride auto heeft aangeschaft (of gaat aanschaffen).

Naast de hogere aankoopprijs in vergelijking met benzineauto’s vormt een gebrek aan oplaad-infrastructuur (en een gebrek aan wettelijke normen hiervoor) een struikelblok voor menig consument. De actieradius van elektrische auto’s is beperkter dan die van brandstofauto’s, en als de batterijen leeg zijn moeten ze uiteraard weer worden opgeladen. Voor het opladen van elektrische wagens zijn oplaadpunten nodig. Er bestaan diverse vermogens, afhankelijk van het soort auto. Opladen kan gebeuren via het lichtnet maar ook krachtstroom kan worden gebruikt (met name voor de wat zwaardere auto’s). Er zijn ook zogenaamde “snelladers” die u met name kunt vinden bij tankstations langs de snelweg. Deze laders zijn voorzien van een soort tankslang (vergelijkbaar als die voor benzine of diesel) die aan de lader kan worden gekoppeld. In dit artikel helpen wij u op weg bij het vinden van oplaadpunten voor uw elektrische auto.

Momenteel zijn er volgens de ANWB een kleine 9.000 laadpalen in Nederland. U heeft een pas nodig om deze laadpalen te activeren en te gebruiken voor het opladen van uw auto. Naast de eerder genoemde snelladers zijn er ook publieke laadpalen. Een publieke laadpaal is eigendom van de gemeente. Zo nu en dan zijn ze gratis te gebruiken, maar vaak heeft u een laadpas nodig die te krijgen zijn vanaf zo’n 7 euro per maand. Publieke laadpunten kunt u door heel Nederland vinden. Met deze interactieve kaart van Oplaadpunten.nl kunt u gemakkelijk en snel erachter komen waar er bij u in de regio zowel snelladers bevinden als ook publieke laadpalen:

http://iframe.chargepoints.com/?width=750&height=600&language=en-US&zoom=2&lat=0&lng=0&key=e37beadd-61db-4646-8c31-146b0841b659

 

Met bovenstaande overzicht kunt u de meest dichtstbijzijnde laadpaal bij u in de buurt vinden, maar kunt u ook op adres zoeken. Bovendien kunt u ook nog instellen welk type wagen u heeft, zodat u op het juiste laadpunt zoekt. Daarnaast laat de kaart ook zien of welke laadpaal op dat moment in gebruik is.