Tips voor het kiezen van een rijschool in Amsterdam

Autodiscounts

Tips voor het kiezen van een rijschool in Amsterdam

 

Je rijbewijs halen is niet eenvoudig en kost bovendien veel geld. Daarom is het belangrijk om een goede rijschool uit te kiezen waarmee de kans dat je snel slaagt groter wordt. Maar hoe doe je dat dan? De juiste rijschool kiezen? In dit artikel geven we je daarvoor enkele waardevolle tips.

Ga niet voor prijs, maar voor kwaliteit

In veel gevallen geldt dat goedkoop duurkoop is. En dat kan zeker ook bij rijscholen het geval zijn. Kies daarom liever voor een rijschool die niet het goedkoopst is, maar kwaliteit levert. 

Aan het einde van de rit heb je daardoor meestal minder lessen nodig voordat je mag afrijden. Daardoor dalen de kosten om je rijbewijs te halen.

Maar hoe weet je dan of een rijschool kwaliteit levert? Daarvoor kun je een aantal dingen checken:

  • Lees de reviews van leerlingen over hoe ze de rijlessen hebben ervaren.
  • Check het slagingspercentage. Dit kun je hier doen.
  • Checken of de rijschool is aangesloten bij brancheorganisaties, zoals de BOVAG. Rijscholen die bij dergelijke organisaties zijn aangesloten moeten namelijk aan extra eisen voldoen ten opzichte van rijscholen die dat niet zijn.
  • Vraag naar de werkwijze van de rijschool. Gaat de instructeur bijvoorbeeld mee als je de tussentijdse toets gaat doen? Dat kost de rijschool namelijk tijd en dat is dus een signaal dat ze het beste voor hebben met hun leerlingen.
  • Boek een proefles om te ervaren hoe de rijschool in de praktijk te werk gaat.
  • Check de lesmethode van de rijschool. Een rijschool die met de ‘RIS lesmethode’ werkt (Rijopleiding in stappen) is wat ons betreft een pluspunt. Dat komt doordat de RIS lesmethode voor structuur zorgt, inzicht geeft in je vorderingen en je goed voorbereid op zelfstandige deelname aan het verkeer.

Kies een rijschool die rijlespakketten aanbiedt

Rijlessen volgen door een rijlespakket af te nemen is over het algemeen goedkoper dan wanneer je losse lessen gaat volgen. Het geniet dus de voorkeur om voor een rijschool te kiezen die met lespakketten werkt. 

Check wel even of het pakket daadwerkelijk voordeliger is dan losse lessen. Dus haal de tussentijdse toets en het eindexamen van het pakket af. Het bedrag dat overblijft deel je door het aantal lesuren dat je krijgt. Vervolgens kun je vergelijken of losse lessen goedkoper of duurder zijn.

Let op: besef dat er één groot nadeel aan het afnemen van lespakketten kleeft: als de rijschool niet bevalt en je naar een andere school overstapt, ben je jouw geld kwijt.

Les bij een rijschool die met kleine voertuigen werkt

Het lessen in een grote auto klinkt misschien leuk, maar er kleven ook nadelen aan. Bijvoorbeeld dat het verrichten van bepaalde verkeershandelingen, zoals inparkeren, lastiger zijn met een grote auto dan met een kleine auto. Het lessen in een kleine auto geniet daarom de voorkeur

Kies een lokale rijschool

Hoewel het geen must is dat je rijschool om de hoek zit, is het prettig om lokaal te lessen. Op die manier steun je de lokale ondernemers. Bovendien doen ondernemers vaak beter hun best als het om klandizie in de omgeving gaat. Ze willen immers hun goede naam hoog houden. Zoek dus in Google naar een rijschool bij jouw in de buurt, dus bijvoorbeeld naar een rijschool in Amsterdam Noord.