Het olieverbruik van een auto

Autodiscounts

Het olieverbruik van een auto

De meesten weten wel dat het oliepeil regelmatig gecontroleerd moet worden, dat het peil tussen twee onderhoudsbeurten kan dalen en dat er dan olie bijgevuld moet worden. Maar waar die olie dan blijft is voor velen een raadsel.

Hoe hoog mag dat verbruik eigenlijk zijn, waardoor is het verbruik van de ene motor hoger dan dat van de andere en is het eigenlijk wel normaal dat een motor olie verbruikt?

Om te beginnen stellen we één ding duidelijk: een motor die geen olie verbruikt bestaat niet.
Misschien daalt het peil tussen twee beurten zo weinig dat het niets lijkt, maar geen verbruik is onmogelijk.
Als waarde wordt onder normale omstandigheden een verbruik van 1 liter op ongeveer 3000 kilometer.
Stijgt het verbruik boven deze waarde dan moet er mogelijk aan het motorblok gewerkt worden en zal soms een revisie nodig zijn.

Hoe komt het nu dat een motor olie verbruikt? in pricipe is dat vrij eenvoudig.
Olie die nodig is voor het smeren van de diverse onderdelen komt in de verbrandingskamer, verbrandt daar en verdwijnt via de uitlaat in de buitenlucht.
Het meest in aanmerking voor verbranding komt natuurlijk olie die nodig is voor het smeren van zuiger en cilinderwand.
Om vastlopen van de zuiger tegen te gaan zal er tussen zuigerveren en cilinderwand een olie aanwezig moeten zijn.

Olieverbruik als gevolg van mechanische slijtage is één van de meest voorkomende oorzaken van olieverbruik. Naarmate motoren ouder worden beginnen de zuigveren en de cilinderwand te slijten. Er ontstaat ruimte tussen zuiger en cilinderwand waarlangs de olie naar de verbrandingskamer kan weglopen. In de verbrandingskamer wordt deze olie gedeeltelijk verbrand. Het onverbrande deel zorgt voor uitlaatrook (donkere blauwgrijze rook vooral bij het optrekken) wat kan duiden op een grote slijtage. Als de motor warmer wordt, wordt de olie dunner en zal er meer olie ontsnappen. Dit zorgt voor meer rook, koolaanslag. Tegelijkertijd zullen er brandstofdampen en uitlaatgassen langs de zuigerveren ontsnappen, wat weer verlies van compressie en vermogen tot gevolg heeft.

Bij rijden onder normale omstandigheden is revisie van de cilinder en zuiger(veren) pas nodig bij circa 80-100.000 kilometer.

Olie verbruik via de olieschraapveer komt ook voor bij nieuwe motoren, de cilinder wand is na het honen nog enigszins ruw, de olieschraapveer is nog niet ingelopen waardoor er relatief veel olie achterblijft, bij een nieuw blok zal dan ook aanzienlijk vaker olie gepeild moeten worden dan bij een blok wat al is ingelopen.
Een tweede manier waarop een motor olie kan gaan verbruiken is langs de klepgeleiders, door de materiaalkeuze zal voor de smering tussen klepsteel en klepgeleider weinig olie nodig zijn , normaal is de atmosfeer rond de steel al enigszins vettig en voldoende voor smering.

Indien het olie verbruik langs de klepstelen stijgt tot boven de van 1 : 1000 dan wordt een revisie van de cilinderkop noodzakelijk, soms als er toch iets aan het verbruik gedaan moet worden maar men geen zin heeft in al te grote kosten dan kan men volstaan met het vernieuwen van de klepsteelhoedjes (kunstof afdichtingen tussen klepsteel en tuimelaarshuis), een dergelijke ingreep kan verbetering brengen maar is nooit een definitieve oplossing voor het probleem.