Het auto rijexamen: dit kun je ervan verwachten

Autodiscounts

Het auto rijexamen: dit kun je ervan verwachten

Wil je jouw rijbewijs gaan halen en ben je nieuwsgierig naar wat je van het rijexamen kunt verwachten? Lees dan snel door, in dit blog vertellen we je er alles over.]

Uit welke onderdelen bestaat het rijexamen?

Het rijexamen bestaat uit diverse onderdelen, dit zijn ze:

Voertuigcontrole

Het eerste onderdeel van het rijexamen gaat over de voertuigcontrole. Je moet dus laten zien dat je de auto op de juiste manier kunt bedienen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het aanpassen van de stand van de stoel en de spiegels
  • Het controleren van de remmen en de verlichting
  • Het controleren van de claxon en andere essentiële functies van de auto
  • Kunnen uitleggen wat de lampjes op het dashboard betekenen

Ook word je zicht gecontroleerd, door je te vragen om op afstand het kenteken van de auto op te lezen.

Basisvaardigheden

Na de voertuigcontrole ga je de weg op en zal de examinator beoordelen of je de basisvaardigheden van het autorijden beheerst. Dit omvat onder andere:

  • Het maken van bochten
  • Het wisselen van rijstrook 
  • Achteruitrijden

Ook wordt er gekeken of je de verkeersregels en verkeersborden begrijpt en of je er op de juiste manier naar handelt.

Kruispunten

Kruispunten zijn voor veel mensen de meest complexe en verwarrende verkeerssituaties, dus de examinator zal beoordelen hoe je hier handelt. Dit omvat het interpreteren van verkeerslichten, het oversteken van kruispunten en het nemen van beslissingen bij het invoegen op rotondes.

Verkeersgedrag

De examinator beoordeelt hoe je je gedraagt ​​in het verkeer. Dit omvat het correct gebruik van de richtingaanwijzers, het houden van een veilige afstand tussen auto’s, het aanpassen van je snelheid aan de omstandigheden op de weg en het controleren van je dode hoek als je bijvoorbeeld wilt inhalen.

Bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen omvatten onder andere:

  • Achteruit inparkeren
  • Keren op de weg 
  • Noodstop maken

Het theorie-examen

Tot slot willen we je meegeven dat je een theoriecertificaat nodig hebt om het praktijkexamen te mogen doen. Zorg daarom dat je zo snel mogelijk je theoriecertificaat haalt als je begint met autorijlessen. Zeker omdat er soms een lange wachtrij kan zijn bij het CBR om je examen te kunnen doen, is het niet aan te raden om op het laatste moment je theorie in te plannen.

Overigens is het behalen van het theorie-examen ook goed voor je praktijklessen, omdat je minder aandacht moeten besteden aan het leren van de verkeersregels. Die ken je immers al waardoor je ze gemakkelijker kunt toepassen. Een goede rijschool zal je dan ook adviseren om snel met je theorie aan de slag te gaan.