Help, wat moet je doen bij een lekke band?

Autodiscounts

Help, wat moet je doen bij een lekke band?

Stel; je rijdt op de snelweg en je merkt dat er lucht uit je banden loopt – weet jij wat je moet doen? Wellicht heb je het wel eens meegemaakt en weet je daarom wat je moet doen. Heb jij dit nog niet meegemaakt en weet jij het antwoord op de vraag niet? Maak je geen zorgen, want met onderstaande tips ga jij veilig en zelfverzekerd de weg op.

#1 Zo herken je een lekke band

Een lekke band kan je herkennen aan een toenemend geluid van de banden dat veroorzaakt wordt door de lagere bandenspanning. Daarnaast hebben de meeste moderne auto’s speciale systemen ingebouwd die de bandenspanning controleren. Deze systemen heten TPMS: Tyre Pressure Monitoring Systems. Bij een afnemende druk zal het systeem geactiveerd worden en een melding geven. Het icoontje voor een lage bandenspanning is bij de meeste auto’s een uitroepteken in het midden van een band. Onderstaand staat het icoon weergegeven.

#2 Geen paniek en rijd niet door!

Zoals bovenstaand al staat omschreven kan het iedereen overkomen. Raak dus vooral niet paniek en zorg ervoor dat je naar de dichtstbijzijnde veilige plek rijdt. Hier kan je vervolgens bepalen of je de Wegenwacht belt of dat je de mouwen opstroopt en zorgt dat jij zelf veilig naar de garage kan rijden. Denk jij dat je met een lekke band wel thuiskomt? Dan heb je het zeker bij het verkeerde eind. Rijden met een lekke band is niet alleen gevaarlijk voor jezelf maar ook voor omstanders. Door de lage bandenspanning heb je minder grip op de weg en heb je dus ook minder controle over het voertuig. Rijd dus absoluut niet langer door dan noodzakelijk. Rijd jij een Private Lease-auto of auto via zakelijk leasen? Dan kan jij het alarmnummer van het leasebedrijf bellen. Vaak regelt de alarmcentrale vervangend vervoer en een afspraak bij de garage.

#3 Zo verwissel je een band

Heb jij een veilige plaatst opgezocht en ben je in het bezit van een reservewiel? Lees dan onderstaande stappen om de band te verwisselen. Voor banden die voorzien zijn van autodiefstal is het belangrijk dat je het sleuteltje altijd bij je in hebt en klaar hebt liggen voordat je de wielen gaat verwisselen.

  1. De ondergrond moet egaal zijn. Parkeerplaatsen langs de snelweg zijn daarom vaak een geschikte plekken om een band te verwisselen.
  2. Rijd jij een automaat? Zet de auto dan in P-stand. Bestuurders van auto’s met versnellingen dienen de auto in de eerste versnelling te zetten.
  3. Pak nu pas het reservewiel uit de auto. Je kan de wielmoeren van de lekke band iets losser draaien. Zo gaat het wiel er bij stap 5 makkelijker af.
  4. Pak het krik en plaats dit bij het dichtstbijzijnde krikpunt van het wiel.
  5. Krik de auto omhoog zodat het wiel van de grond loskomt. Nu kan je de moeren volledig losdraaien en het wiel verwijderen.
  6. Als het wiel verwijderd is kan je het reservewiel terugplaatsen en de wielmoeren met de hand zo vast mogelijk draaien. Het volledig vastdraaien gebeurt pas bij stap 7.
  7. Krik de auto omlaag zodat het wiel weer op de grond is geplaatst. Met een speciale momentsleutel kan je de wielmoeren volledig vastdraaien.

#5 Een reservewiel is een tijdelijke oplossing

Je bent klaar en heb je wiel vervangen! Let op: met een reservewiel mag je niet harder dan 80 kilometer per uur rijden. Indien je een lekke band op de snelweg hebt gekregen, is het daarom belangrijk om rechts te blijven rijden met gevarenlichten aan. Zo is het voor je omstanders duidelijk dat jij langzamer rijdt dan de wettelijk toegestane snelheden, die op snelwegen tot 130 kilometer per uur kunnen oplopen.

Daarnaast is een reservewiel een tijdelijke oplossing. Rijd daarom nooit te lang door en maak zo snel mogelijk een afspraak bij je garage om de wielen te laten vervangen.

#6 Servicehulp als je er niet uitkomt

Heb jij een auto met een Private Lease contract of via zakelijk leasen? Dan kan je bij pech terecht bij de servicehulp van de leasemaatschappij. Zij komen ter plekke hulp verlenen en kunnen eventueel vervangend vervoer regelen. Bekijk de website van jouw leasemaatschappij voor de contactgegevens.