3 tips voor het berekenen van de voordeligste BPM

Autodiscounts

3 tips voor het berekenen van de voordeligste BPM

Ben je op zoek naar je droomauto? Er is een grote kans dat je deze niet of nauwelijks kan vinden in Nederland of dat deze hier een erg hoog prijskaartje heeft. In het buitenland is het aanbod veel groter en is het in veel gevallen voordeliger om de auto van je dromen aan te schaffen. Als je een voertuig gaat importeren, zul je rekening moeten houden met verschillende kosten. Je moet namelijk altijd een BPM-aangifte doen. 

De juiste formulieren

Als je je droomauto in het buitenland hebt gevonden, zul je voor de BPM-aangifte twee verschillende formulieren moeten invullen. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je de juiste formulieren ontvangt en deze correct invult. Het belangrijkste exemplaar is ‘Formulier t.b.c. BPM-aangifte’. Zonder dit papier kun je geen aangifte invullen. Nu vraag je je waarschijnlijk af: waar vind ik dit formulier? Deze ontvang je als je langs gaat bij het RDW (Dienst Wegverkeer). Dit is de organisatie die de registratie van auto’s en motors in Nederland verzorgd. 

De waarde van het voertuig

Als je een auto in het buitenland gaat kopen, zul je BPM moeten betalen over de waarde van het voertuig. Ga je een auto importeren met een hoge cataloguswaarde? Dan zul je waarschijnlijk veel BPM moeten betalen. Als de auto ouder dan zes maanden is en meer dan 6000 km op de teller heeft staan, valt het BPM-bedrag lager uit. Als het voertuig niet meer geheel nieuw is, kan deze namelijk niet meer worden verkocht voor de volledige cataloguswaarde. Het is daarom voordeliger om de BPM te berekenen op basis van de waarde van het voertuig. 

Gratis BPM calculator

De BPM berekenen kan op verschillende manieren, maar wat is nu de meest voordeligste manier? Op het internet zijn verschillende gratis BPM calculators te vinden. Deze zijn speciaal ontwikkeld om zelf de BPM van occasions te berekenen. Je hoeft alleen een aantal gegevens van de auto in te vullen. Deze kun je vinden in de advertentie van het voertuig.

  • Bouwjaar van de auto
  • Type brandstof
  • CO2 emissie

Als je deze gegevens hebt ingevuld wordt er een schatting gegeven van het te betalen BPM bedrag. Houd er rekening mee dat dit bedrag in werkelijkheid hoger of lager uit kan vallen.